Eerste indruk iPhoto ‘09

iPhoto is één van de groot geupdate pakketten in de nieuwe iLife ‘09 serie. Er zitten een aantal leuke nieuwe functies in die het categoriseren en beheren van je foto’s leuker en makkelijker moet maken. Wij kregen iLife ‘09 in onze handen gedrukt en gaan als eerste dit pakket eens doornemen. Als hobby fotograaf heb ik een tijd terug aardig wat foto’s geschoten van mensen waar iPhoto in ieder geval met de nieuwe gezichtsherkenning lekker op los kan gaan.

Opgelet

Anders dan vorige versies en anders dan iWork ‘09 vervangt iLife ‘09 de huidige iLife installatie op de Mac. De oude versie is alleen te herstellen met de originele cd’s. Er worden dus geen twee versies geïnstalleerd, terug kan dus alleen met een omweg. Ook zal iPhoto je huidige iPhoto bibliotheek opwaarderen naar een iPhoto ‘09 bibliotheek.

Interface

De interface is niet schrikbarend veranderd. Links in het menu staan nog steeds je albums en eventuele galerijen en fotoboeken. Boven het overzicht van de foto’s is wel iets nieuws. Als je een aantal plaatsen hebt toegewezen aan je foto’s krijg je hier een menu waar je door middel van Land -> Regio -> Stad naar bepaalde foto’s toe kan filteren. Vergelijkbaar met het “bladervenster” in iTunes.

Verder is overal nu het “skimming” ingevoerd. Door met de muis over een verzamel icoon te gaan kun je snel door de albums heen bladeren om te kijken of er inzit wat je zoekt. Naast de iconen “Gezichten” en “Plaatsen” is er vrij weinig veranderd aan de interface, het is nog steeds iPhoto.

Gezichten

De wellicht meest nieuwe interessante functie is wel Gezichten. Door middel van een goed stukje software krijgt iPhoto nu de mogelijkheid om gezichten te herkennen. Als er een gezicht op een foto staat geeft iPhoto je de mogelijkheid hier een naam aan toe te kennen. Als je dat voor een persoon een aantal keer doet zal iPhoto suggesties doen met foto’s waar waarschijnlijk dezelfde persoon op staat.

Persoonlijk verwachtte ik er niet te veel van. Ik had al vaker zulk soort software toegepast maar met beperkt resultaat. Maar iPhoto doet het goed. Op een paar rare vergelijkingen na pakt de software goed de gezichten op. Ik heb heel veel foto’s waar de hele levenslijn van een persoon in verwerkt zit, van klein tot 10 jaar later, en ook deze pakt iPhoto moeiteloos op.

Af en toe maakt iPhoto rare vergelijkingen, maar door simpel te zeggen dat dit niet die persoon is maar iemand anders pas je de leercurve weer aan en zal iPhoto ook vergelijkbare foto’s weer correct herkennen. Erg goed uitgewerkt, en een vreselijk stukje handige software.

Plaatsen

Veel foto’s worden tegenwoordig voorzien van het zogenaamde “geo-taggen”. Hiermee wordt de foto voorzien van de coördinaten vanwaar de foto genomen is. iPhoto herkend deze coördinaten en zal deze gebruiken om de foto te plaatsen op een kaart in de software. Hierin wordt gebruik gemaakt van de kaarten van Google, die dus redelijk up to date zijn, en iedereen onderhand wel herkend.

Ook hier zijn gewoon de opties “Terrein, Satelliet en Hybride” beschikbaar voor de verschillende kaart opties. Als een foto nog geen coördinaten heeft dan kun je zelf een pinnetje laten vallen op de kaart vanwaar de foto genomen is. Samen met een lijst die je kan samenstellen met locaties kun je ook via Google Maps zoeken naar een bepaalde plek.

Voor de rest is Plaatsen gewoon functioneel. Het doet wat je zou verwachten, het plaats de foto op de kaart. En bied hiermee een goed overzicht van waar je nu eigenlijk foto’s hebt gemaakt. Niets meer en niets minder. Ook dit stukje vernieuwing heeft Apple goed ontwikkeld en uitgewerkt. Alleen zou de handmatige toekenning van plaatsen wel iets duidelijker kunnen.

Updaten waard?

Alleen voor iPhoto zou ik het al aanraden. Deze functies maken het categoriseren van de foto’s voor iedereen een stuk makkelijker én leuker. Door simpelweg een gezicht aan te klikken kan je een heel album samenstellen van een bepaald persoon, dat was nog nooit zo makkelijk. De bediening is het zelfde gebleven, en de overstap is daarom niet zo lastig te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *