Apple introduceert iPhone OS 3.0 aan publiek [UPDATE]

Vandaag is het live event van Apple om 18:00 Nederlandse tijd. Tijdens dit event introduceert Apple het nieuwe iPhone besturingssysteem dat binnenkort uit zou moeten komen. Apple heeft verschillende nieuwe dingen in petto voor ons, en de belangrijkste nieuwe functies sommen wij hier voor jullie op.

iPhone een succes

Niemand had op voorhand gedacht dat Apple, als bedrijf met weinig ervaring in de mobiele telefoon industrie, een telefoon zou introduceren die zoveel te weeg zou brengen. De iPhone is ondertussen al 17.000.000 keer over de toonbank gegaan. Samen met de iPod Touch draait het iPhone OS nu op ruim 30.000.000 apparaten.

Ongeveer 50.000 bedrijven hebben zich ingeschreven voor het iPhone Developer programma, waarvan 60% nog nooit voor een mobiel platform ontwikkelt heeft. De iPhone SDK is een succes waardoor zelfs kleine ontwikkelaars een grote markt kunnen bereiken, vertelde Greg Jos tijdens het event.

De AppStore huisvest op dit moment meer dan 25.000 applicaties. Ondanks de kritieken die Greg Jos verzameld heeft over de aanvraag voor plaatsing in AppStore wordt 98% toegelaten binnen 7 werkdagen. Deze applicaties hebben al gezorgd voor 800.000.000 downloads.

iPhone 3.0
iPhone OS 3.0 is een grote update waarbij er veel geluisterd is naar de gebruikersgroep. Samen met het nieuwe Operating System komt er ook een nieuwe versie van de Software Development Kit, waarbij er meer dan 1,000 nieuwe API’s toegevoegd zijn die de programmeur kan toepassen in zijn programma.

Ook ondersteund de AppStore nu andere business models. Tot vooralsnog moesten programmeurs voor elke functie die ze apart wouden verkopen ook een nieuwe programma ontwikkelen. Apple ondersteund nu ook businessmodels waarbij uitbreidingen voor applicaties gekocht kunnen worden, zonder dat de ontwikkelaar daar een heel nieuw programma voor uit hoeft te brengen. Kortom, meer flexibiliteit voor het uitgeven van software.

Het aanschaffen van uitbreidingen gebeurd vanuit het programma zelf. Waarbij er in het programma om de iTunes Store gegevens wordt gevraagd alvorens de uitbreidingen gekocht worden en geinstalleerd worden. Hierdoor kunnen bedrijven veel flexibeler applicaties ontwikkelen waarbij extra functionaliteit er laten bij gekocht kan worden.

Peer 2 peer

iPhone 3.0 heeft nu een nieuwe technologie aan boord waarmee er, zonder tussenkomst van een wifi basisstation, apparaten in de omgeving kunnen worden gevonden en daar kan mee gecomuniceerd worden. Dit alles gaat via bluetooth, maar zonder het pairen. Apple gaat hiervoor het Bonjour protocol toepassen. Hiermee kunnen ook onder andere multiplayer games ontwikkeld worden. Verder worden alle standaard bluetooth profielen ondersteund.

Accessoires

iPhone OS 3.0 heeft nu ook ondersteuning voor een vernieuwde manier van het communiceren met accessoires. De iPhone kan praten met een accessoire, in plaats van eenrichtingsverkeer. Hiermee zou het OS bijvoorbeeld de volume van een apparaat kunnen veranderen. Maar ook bijvoorbeeld het aanpassen van een frequentie van een FM radio accessoire.

Verdere toepassingen zijn bijvoorbeeld het meten van bloedsuikers bij diabetes, waarbij een accessoire kan communiceren met de iPhone om informatie weer te geven en/of op te slaan. Zo zijn er veel meer (medische) toepassingen te bedenken waarbij het nieuwe systeem toegepast kan worden.

Google Maps

Apple gaat ontwikkelaars nu ook bredere ondersteuning bieden voor het implementeren van Google Maps API binnen hun applicatie. Binnen de applicatie kunnen programmeurs nu beter de functies gebruiken van Maps. Turn by Turn applicaties zijn hiermee dus ook mogelijk zonder problemen.

Push notifications

iPhone OS 3.0 biedt, eindelijk, ondersteuning voor Push Notifications. Hiermee kunnen programma’s ook als ze niet actief zijn notificaties ontvangen en weergeven. Dit kan dus goed gebruikt worden voor Instant Messaging programma’s. Programma’s op de achtergrond draaien wil Apple nog niet aan beginnen, dit zou de batterij dusdanig leeg trekken (tot 80% sneller) dat dit onpraktisch is. Met push notifications wordt zoiets echter wel nagebootst, en trekt de batterij een stuk langzamer leeg (23%). Voordeel is hierbij dat de verbinding niet constant open hoeft te staan, zodra er een update is wordt dit “gepusht”.

Apple heeft hard gewerkt om bij alle 80 landen dit zo goed mogelijk te implementeren, het hangt namelijk nogal wat gewicht aan het data netwerk van de provider. En elke provider werkt weer anders. Apple heeft dit allemaal kort gesloten.

Copy en Paste

Een van de meest gevraagde functies… knippen en plakken op de iPhone.  Door het selecteren van tekst komt er een popup voor verschillende acties om met de tekst uit te voeren, zoals knippen en plakken. Met de vinger kan de selectie groter of kleiner gemaakt worden. Het werkt tussen de applicaties door, dus tekst knippen in de ene applicatie en plakken in een ander is gewoon mogelijk. Ook ondersteuning voor webpagina’s. Met het schudden kan het ongedaan gemaakt worden.

Uitgebreidere Mail ondersteuning & Landscape

Ook kunnen er nu makkelijker meerdere foto’s per mail worden verzonden. Gebruikers kunnen de foto’s selecteren die ze willen e-mailen en vervolgens worden deze toegevoegd als bijlage aan een e-mail. Ook kan er nu in landscape mode getypt worden. Ook Notes krijgt landscape ondersteuning. Waardoor er met een breder toetsenbord getypt worden.

Ook kan er nu gezocht worden in berichten in Mail, wat voorheen nog niet kon.

MMS & Voice Memo’s

De iPhone krijgt ook ondersteuning voor het versturen van MMS. Via MMS kunnen er nu bestanden, foto’s, vcards en meer verstuurd worden naar telefoons die ook MMS ondersteunen. Ook nieuw is Voice memo’s, waarmee de gebruiker geluidsnotities kan maken en deze kan opsturen en delen met gebruikers.

Calendar App

De calendar applicatie heeft ook een update gekregen. Zo krijgt de applicatie betere ondersteuning voor exchange, en wordt er ook ondersteuning voor CalDav toegevoegd. Hiermee kunnen ook uitnodigingen voor afspraken gedeeld worden met andere gebruikers in .ics formaat. Ook kan er nu gezocht worden in je agenda.

Spotlight en kleine updates

Alle zoek mogelijkheden worden nu ook toegevoegd in één applicatie…. spotlight komt ook naar de iPhone. Hiermee kan de gebruiker zoeken door alle applicaties om de informatie te vinden die de gebruiker zoekt. Net zoals het werkt op de computer. Ook zijn er wat kleine updates zoals een phising filter in Safari, het onthouden van inlog gegevens in Safari, auto-login voor WiFi HotSpots. Ook de youtube applicatie is vernieuwd met nieuwe functionaliteit.

Beschikbaarheid

De beta is per direct beschikbaar voor ontwikkelaars. De defintitieve versie verschijnt rond de zomer, dus daarvoor moeten gebruikers nog enkele maanden wachten helaas. Voor iPhone gebruikers is de update gratis. Voor iPod Touch gebruikers kost de update $9.95. Daarnaast zullen enkele functies, zoals stereo bluetooth en mms niet werken op de eerste generatie iPhone en iPod Touch.

Apple introduceert iPhone 3G Speed versie

Apple heeft een nieuwe versie van de iPhone 3G geïntroduceerd, met de iPhone 3GS komt Apple tegemoet aan een aantal gewenste functies met betrekking tot de iPhone. De S staat voor Speed, en heeft te maken met de snelheidsverbeteringen van de telefoon. Zo heeft de telefoon een nieuwe processor en sneller geheugen. Ook biedt de iPhone 3GS ondersteuning voor 7.2 Mbps HSDPA.

Ook krijgt de telefoon een nieuwe 3 Megapixel camera met autofocus mogelijkheden. De camera beschikt over een aantal technieken voor het maken van scherpe foto’s, en ook ondersteuning voor het maken van macro foto’s tot op 10CM afstand.

De camera stelt de gebruiker ook eindelijk in staan om video’s te maken. 30 frames per seconden in VGA met auto focus, auto white balance en auto exposure. De iPhone beschikt ook over opties om de video gelijk te bewerken en in te korten. De video kan vervolgens via MMS verstuurd worden, via e-mail, youtube en MobileMe.

Stem herkenning

Ook is het mogelijk om met de stem contactpersonen te bellen. Via verschillende commando’s kan de telefoon bedient worden voor bijvoorbeeld handsfree gebruik. Ook kan de iPhone beantwoorden op de vraag “what’s playing now”, de iPhone zal dan antwoorden met de titel van het nummer.

Kompas & nieuwe accu

De iPhone heeft ook een kompas, wat applicaties kunnen benaderen. Hiermee kan de software zien welke richting iemand kijkt, voor bijvoorbeeld rondleiding applicaties of navigatie applicaties. Het kompas is geintergreerd in Google Maps voor gebruik bij navigatie tijdens het wandelen.

Ook is de accu verbeterd ten opzichte van de iPhone 3G, gemiddeld wordt er meer dan 3 uur aan extra tijd gewonnen bij verschillende acties. Vooral bij Wifi en Audio wordt veel winst gemaakt met de nieuwe accu.

Prijs

De iPhone 3GS staat voor 199 dollar klaar voor de 16GB, en 299 dollar voor de 32GB, voor nieuwe klanten van AT&T. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. De 8GB 3G iPhone blijft beschikbaar als instap iPhone. Hij is beschikbaar vanaf 19 juni in Amerika en vanaf 9 juli in Nederland.

Update-donderdag

Apple heeft vandaag 3 nieuwe updates uitgebracht voor onze Macs en iOS speeltjes.

Allereerst een update voor iOS, versie 4.3.2 inmiddels. Het lost een bugje op met mislukte FaceTime gesprekken en een bugje met je 3G iPad in het buitenland. Daarnaast dicht deze update een aantal veiligheidslekjes.

Vervolgens is Safari voorzien van een nieuw versienummer, versie 5.0.5 is uitgebracht. Ook deze update zorgt vooral voor het dichten van een aantal veiligheidslekken.

Laatste update van vandaag is de bekende “Security Update” voor Mac OS X. Versie 2011-002 is zowel voor Snow Leopard als Leopard beschikbaar.

De iOS update haal je via iTunes binnen, de overige updates via “Software-update”.

En een ‘one more thing’ voor developers: zojuist is er een update uitgebracht van Xcode 4. Dat brengt Xcode op versie 4.0.2 en bevat ook de iOS SDK voor 4.3.2.

iPhone OS 3.1 tijdens Apple Event

Apple heeft tijdens het evenement van vanavond iPhone OS 3.1 aangekondigd. Naast een reeks bugfixes komt 3.1 ook met een aantal nieuwe functies. Zo zal de nieuwe firmware de beschikking heeft over Genius voor programma’s. De Genius functie kennen we al van muziek. Hier selecteert de store programma’s op basis van de huidige programma collectie.

iPhone OS 3.1 heeft ook ondersteuning voor Voice Control via Bluetooth, hier kunnen bijvoorbeeld carkits gebruik van maken om via spreken muziek af te spelen, of een contact persoon te zoeken op je iPhone.

iPhone OS 3.1 is vanavond vandaag gratis te downloaden via iTunes.

Geruchten: Beatles vandaag in iTunes?

Vandaag is het 09/09/09. De dag van het Apple muziek evenement, waarmee zal Apple ons dit keer verrassen? Zal het dit keer echt wezen dat de Beatles in de iTunes Music Store komen? De Beatles schitteren al tijden met hun afwezigheid in de iTunes Store. Gesteggel over royalty’s en rechten heeft er tot nu toe voor gezorgd dat ze niet in de grootste muziekwinkel staan. Ook de verdere historie van de Beatles en Apple is niet bepaald rooskleurig.

Yoko Ono, de weduwe van John Lennon schijnt echter uit de school geklapt te zijn tijdens een interview met Amerikaanse nieuws zender SkyNews. Volgens Yoko Ono maken de Beatles wel degelijk vandaag hun debuut in de iTunes Store tijdens het Apple evenement, tegelijk met het complete oeuvre van The Beatles die opnieuw uitgebracht wordt.

Platenmaatschappij EMI weigert al tijdens de muziek legaal digitaal te verspreiden, uit angst voor piraterij. Opmerkelijk, want de muziek collecties van de Beatles worden door het ontbreken van legale downloads massaal gedigitaliseerd en gedeeld door de consumenten. Vanavond zullen we het weten…