Internet delen, Find My Phone en meer met iPhone OS 3.0

Meer dan 40.000.000 apparaten zijn er mee uitgerust, het mobiele besturingssysteem van Apple, iPhone OS. Een nieuwe versie biedt nieuwe functies, mogelijkheden en verbeteringen. Met versie 3.0 krijgen ontwikkelaars veel extra functies om ervaringen van applicaties en games te verbeteren en leuker te maken.

Internet delen

Veel functies hadden wij al besproken  in “Apple introduceert iPhone OS 3.0 aan publiek. Ook zijn er een aantal nieuwe functies te melden in het nieuwe systeem, waaronder het delen van de internet verbinding op de iPhone met een Mac of PC. 22 landen zullen het ondersteunen tijdens de start, waaronder T-Mobile.

Safari Mobile

Safari in iPhone OS 3.0 wordt ook verbeterd, met ondersteuning voor HTTP streaming mogelijkheden voor Video en Audio, HTML 5 ondersteuning voor nieuwe functies voor ontwikkelaars, en verbeteringen in het verwerken van Javascript. Ook kan Safari nu de contactpersonen lijst gebruiken voor het auto aanvullen van contact gegeven bij internet formulieren.

Find My Phone

Nieuw is de optie “Find My Phone” waarbij gebruikers die hun telefoon verliezen makkelijk hun telefoon kunnen terug vinden. Find My Phone is een dienst voor MobileMe gebruikers, waarbij gebruikers via een map kunnen zien waar de telefoon zich bevindt, of je kan deze map laten zien aan familie en vrienden. Ook kunnen er berichten gestuurd worden naar de telefoon als hij verloren is, en kan er een geluid worden afgespeeld.

Ook kan via deze dienst alle data op de iPhone vernietigd worden met een druk op de knop, zodat privacy niet geschonden kan worden als hij gestolen is door iemand die er kwaadaardige dingen mee zou willen doen.

Push notifications
iPhone OS 3.0 biedt, eindelijk, ondersteuning voor Push Notifications. Hiermee kunnen programma’s ook als ze niet actief zijn notificaties ontvangen en weergeven. Dit kan dus goed gebruikt worden voor Instant Messaging programma’s. Programma’s op de achtergrond draaien wil Apple nog niet aan beginnen, dit zou de batterij dusdanig leeg trekken (tot 80% sneller) dat dit onpraktisch is. Met push notifications wordt zoiets echter wel nagebootst, en trekt de batterij een stuk langzamer leeg (23%). Voordeel is hierbij dat de verbinding niet constant open hoeft te staan, zodra er een update is wordt dit “gepusht”.

Apple heeft hard gewerkt om bij alle 80 landen dit zo goed mogelijk te implementeren, het hangt namelijk nogal wat gewicht aan het data netwerk van de provider. En elke provider werkt weer anders. Apple heeft dit allemaal kort gesloten.

Copy en Paste
Een van de meest gevraagde functies… knippen en plakken op de iPhone.  Door het selecteren van tekst komt er een popup voor verschillende acties om met de tekst uit te voeren, zoals knippen en plakken. Met de vinger kan de selectie groter of kleiner gemaakt worden. Het werkt tussen de applicaties door, dus tekst knippen in de ene applicatie en plakken in een ander is gewoon mogelijk. Ook ondersteuning voor webpagina’s. Met het schudden kan het ongedaan gemaakt worden.

Uitgebreidere Mail ondersteuning & Landscape

Ook kunnen er nu makkelijker meerdere foto’s per mail worden verzonden. Gebruikers kunnen de foto’s selecteren die ze willen e-mailen en vervolgens worden deze toegevoegd als bijlage aan een e-mail. Ook kan er nu in landscape mode getypt worden. Ook Notes krijgt landscape ondersteuning. Waardoor er met een breder toetsenbord getypt worden.

Ook kan er nu gezocht worden in berichten in Mail, wat voorheen nog niet kon.

Beschikbaarheid en prijs

De derde versie van het iPhone besturingssyteem is gratis voor iPhone gebruikers, en kost 9.95 dollar voor iPod Touch gebruikers. Beschikbaar vanaf 17 juni, dus nog een paar dagjes wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *