Find My iPhone, de moeite waard?

Nieuw in iPhone OS 3.0 is de optie “Find My Phone” waarbij gebruikers die hun telefoon verliezen makkelijk hun telefoon kunnen terug vinden. Find My Phone is een dienst voor MobileMe gebruikers, waarbij gebruikers via een map kunnen zien waar de telefoon zich bevindt. Ook kunnen er berichten gestuurd worden naar de telefoon als je hem kwijt bent, of als hij gestolen is.

Via deze dienst kan ook alle data op de iPhone vernietigd worden met een druk op de knop, zodat persoonlijke gegevens niet misbruikt kan worden als hij gestolen is door iemand die er kwaadaardige bedoelingen mee heeft. Vandaag heb ik de mogelijkheid gehad om te testen, en is het de moeite waard?
Na het instellen gelijk na de MobileMe pagina gegaan. Helaas bleef daar voor langere tijd staan dat mijn iPhone offline was, en de locatie onbekend. Geen van beide was waar, want een internet verbinding was present, en GPS stond ook netjes ingeschakeld. Google Maps kom immers moeiteloos mijn positie bepalen. Daarna maar even mijn iPhone opnieuw opgestart, en dat deed de truuk.

Helaas klopte de locatie toen nog niet, en zat Find My iPhone er zo’n 400 meter vanaf. Wel jammer als je bij de verkeerde mensen voor de deur staat. Ik realiseerde mij toen ook dat het onbegonnen zaak zou zijn als Find My iPhone zou aangeven dat je telefoon zich bevond in een flat gebouw.

GPS Locatie & Internet

De dienst maakt gebruik van de GPS chip in de iPhone 3G en 3GS en een internet verbinding om de laatste positie door te geven. Helaas zijn beide verbindingen moordend voor de batterijduur van je iPhone. Hoewel het iPhone OS 3.0 wel een verbetering brengt ten opzichte van de accutijd, is het toch niet iets wat je constant aan wilt hebben staat.

En daarmee valt de dienst eigenlijk al af. Je weet immers nooit wanneer je iPhone gestolen gaat worden, of wanneer je hem kwijt zal raken. Je moet dus sowieso GPS en een internet verbinding altijd open hebben staat. Het internet aan laten staat doe je in ieder geval niet in het buitenland, want dat kost je handen vol geld. Dus Find My iPhone wordt daardoor al beperkt tot je eigen land.

Bericht versturen
De Find My iPhone pagina biedt ook de mogelijkheid om een bericht te sturen naar je iPhone. Daarbij kan je ook minutenlang een geluid laten afspelen. Handig als je hem bijvoorbeeld in huis kwijt bent, dan kan je gewoon op het geluid af lopen.  Edge/3G of WiFi moet wel beschikbaar zijn, en de iPhone moet daar mee verbonden zijn. Je ontvangt per mail een bevestiging als hij is weergegeven op de iPhone.

Remote Wipe

Wat nog steeds wel handig blijft, is Remote Wipe. Dus functie geeft de gebruiker de mogelijkheid om zijn iPhone volledig te wissen op afstand. Ongeacht of de GPS chip aanstaat, of überhaupt de locatie bekend is. Nadeel is natuurlijk dat na de Wipe de locatie niet meer opgezocht kan worden. Ook kunnen er geen berichten meer verstuurd worden naar de iPhone. Edge/3G of WiFi moet wel beschikbaar zijn, en de iPhone moet daar mee verbonden zijn. Nadat de iPhone het signaal heeft ontvangen is alles binnen enkele seconden weg.

De moeite waard?

In mijn ogen niet. Maar voor mensen die al een MobileMe account hebben is het slechts een uitbreiding van de dienst. Het is geen functie waar je speciaal de MobileMe dienst voor afneemt. Doordat er veel functies tegelijk aan moeten staan en moeten samenwerken kan ik mij indenken dat het een functie is die, zodra de nieuwigheid er af is, gewoon weer uitgezet wordt.