Tweede preview van Mac OS X Lion

Apple heeft vandaag een tweede testversie van Mac OS X Lion aan ontwikkelaars beschikbaar gesteld. De nieuwe preview lost een aantal grote problemen op en geeft een aantal programma’s, zoals iCal, een nieuwe interface.

Daarnaast bevat de nieuwe preview nog een hoop grote bugs, dus een snelle lancering is niet waarschijnlijk. Verwacht wordt dat Lion wordt gelanceerd op de World Wide Developers Conference begin juni. Deze week waren de kaarten voor WWDC’11 binnen 24 uur al uitverkocht, een nieuw record.

OS X Lion gelanceerd

Apple heeft vandaag de nieuwe versie van OS X gelanceerd. Versie 10.7, beter bekend onder de naam OS X Lion of kortweg ‘Lion’ biedt meer dan 250 nieuwe functies. Onder andere schermvullende programma’s en een nieuwe Mail, Adresboek en iCal.

Het nieuwe OS wordt alleen via de Mac App Store verkocht. Daarmee is dit de eerste versie die niet op een fysiek medium zoals een DVD of USB-stick wordt verkocht.

OS X Lion is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 23,99. De server variant van OS X Lion is als extra pakket op Lion verkrijgbaar in de Mac App Store voor € 39,99.

Update-donderdag

Apple heeft vandaag 3 nieuwe updates uitgebracht voor onze Macs en iOS speeltjes.

Allereerst een update voor iOS, versie 4.3.2 inmiddels. Het lost een bugje op met mislukte FaceTime gesprekken en een bugje met je 3G iPad in het buitenland. Daarnaast dicht deze update een aantal veiligheidslekjes.

Vervolgens is Safari voorzien van een nieuw versienummer, versie 5.0.5 is uitgebracht. Ook deze update zorgt vooral voor het dichten van een aantal veiligheidslekken.

Laatste update van vandaag is de bekende “Security Update” voor Mac OS X. Versie 2011-002 is zowel voor Snow Leopard als Leopard beschikbaar.

De iOS update haal je via iTunes binnen, de overige updates via “Software-update”.

En een ‘one more thing’ voor developers: zojuist is er een update uitgebracht van Xcode 4. Dat brengt Xcode op versie 4.0.2 en bevat ook de iOS SDK voor 4.3.2.

Zelf een Lion install DVD maken

Apple gaat de nieuwe versie van OS X, genaamd Lion, enkel verspreiden via de Mac App Store. Natuurlijk erg makkelijk, want je hebt geen DVD meer die je kwijt kunt raken. Het grote nadeel is dat het niet meer mogelijk is om een schone installatie te doen. Je moet namelijk eerst Snow Leopard installeren en daarna de update naar Lion uitvoeren.

Toch blijkt het mogelijk te zijn om zelf een Lion installatie-DVD te maken. Hierbij de korte handleiding volgens Egg Freckles:

  1. Koop en download Lion van de Mac App Store, installeer Lion nog niet want dan verdwijnt de installer
  2. Control-klik op de “Mac OS X Lion” installatie en kies de optie “Toon pakketinhoud”
  3. Daarin zit de map “SharedSupport” en daarin zit het bestand “InstallESD.dmg”. Dat is de installatiedisk die we op een DVD gaan zetten
  4. Kopieer “InstallESD.dmg” naar je bureaublad
  5. Brand via Schijfhulpprogramma deze .dmg op een lege standaard DVD schijf
  6. Je hebt nu een DVD waarvan je kunt opstarten om bijvoorbeeld een schone installatie te doen

Volgens de laatste geruchten is de Golden Master van Lion vandaag gearriveerd in de Apple Stores om de Macs in de winkels te updaten. De laatste verwachtingen zijn dat Lion morgen geïntroduceerd wordt.