Nieuwsgroepen op de Mac

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van nieuwsgroepen, om naast bijvoorbeeld bittorent bestanden uit te wisselen. Wikipedia over nieuwsgroepen: “Een nieuwsgroep is een communicatiekanaal op Usenet. Het is vergelijkbaar met de discussiefora zoals die op veel websites te vinden zijn, maar de nieuwsgroepen vormen geen rechtstreeks onderdeel van het wereldwijde web waar men met een webbrowser naartoe kan surfen. Nieuwsgroepen worden ook wel discussiegroepen genoemd.”

Op nieuwsgroepen kan men ook bestanden plaatsen, en deze bestanden kunnen met bepaalde software gedownload worden. Films, muziek en ander materiaal kan zo razendsnel gedownload worden van deze “nieuwsservers”. Echter blijven de bestanden niet voor eeuwig op deze servers staan. Er zijn verschillende betaalde diensten die garanderen dat de bestanden meer dan 100 dagen op de server blijven staan, zodat je zeker weet dat je bepaalde bestanden correct binnen krijgt, en niet voor de helft.

Een aantal van deze betaalde nieuwsgroep leveranciers zijn TweakNews en Eweka. Je betaald hiervoor per maand een klein bedrag voor onbeperkt toegang, met een maximale snelheid (meestal ~20Mbit.). Je krijgt hiervoor inlog gegevens toegestuurd, en een server adres waarmee je met je download programma kunt verbinden.

Zoeken naar bestanden

Mensen kunnen een verzamelbestand aanmaken, een zogenaamde NZB. In dit bestand staan de referenties naar welke nieuwsgroep en welk bericht bepaalde bestanden zich bevinden. Meestal is een groot bestand, zoals een film, opgesplitst in meerdere bestanden. Met een NZB van het bestand vind je in één keer alle benodigde bestanden.

Er zijn vele websites die een zoekmachine aanbieden om in nieuwsgroepen te zoeken, en van collecties een NZB te maken. Dit maakt het zoeken naar een bepaald bestand erg makkelijk, en het voordeel van een NZB is dat je deze in zijn geheel kan importeren in een nieuwsgroep download programma, dan is het slechts wachten tot je bestand binnen is. Een aantal bekende zijn Binsearch en Yabsearch.

Een andere manier is gebruik maken van een Nederlandse FTD community. Hiervoor kan je een programma downloaden voor de Mac, genaamd “OpenFTD“.  Eenmaal gedownload en geïnstalleerd start je het op, en maak je een account aan als je deze nog niet hebt. Vervolgens kan je zoeken tussen een scala aan categorieën en bestanden. Eenmaal een leuke post gevonden? Rechtsboven staat een NZB icoontje, waardoor je zo naar je favoriete zoekmachine gestuurd wordt, en een NZB kan downloaden.

Downloaden via NZB

Het downloaden van NZB is uitbesteed aan bepaalde software, er zijn een hele hoop gratis en betaalde programma’s. Zelf heb ik het betaalde pakket Unison. Dit is een erg fijn, overzichtelijk en stabiel programma. Het programma kost 25 dollar, ongeveer 17 euro. Er zijn ook een aantal gratis programma’s voor de Mac, zie hier voor een lijst met ook eventuele gratis versies.

Eenmaal een programma geïnstalleerd? Stel het pakket in met de gegevens van jouw nieuwsgroep leverancier. Je zult over het algemeen sowieso een nieuws server, gebruikersnaam en wachtwoord in moeten voeren. Als je dat gedaan hebt zoek je een leuke NZB op en importeer deze in het programma. Vervolgens zal hij gaan downloaden als alles goed is ingesteld.

PAR2 en uitpakken

Het eerste wat je wellicht opvalt als het programma klaar is met downloaden, is dat de meeste NZB bestanden ook een aantal PAR2 bestanden download. Deze bestanden zijn “extra” bestanden, die het mogelijk maken om beschadigde bestanden te repareren, dit komt namelijk nogal redelijk vaak voor. Deze PAR2 bestanden kun je openen met MacParDeluxe. Als je dit pakket hebt geinstalleerd dubbelklik je op één van de PAR2 bestanden en vervolgens zal het pakket al je bestanden controleren.

Dit programma werkt het best samen met UnRarX. Dit pakket heb je nodig om zogenaamde .rar archieven uit te kunnen pakken. Als MacParDeluxe zijn ding heeft gedaan zal uit automatisch je bestanden uitpakken en overbodige bestanden in de prullenbak gooien. Vervolgens is je bestand binnen en kan je het gebruiken.

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is verboden, en wordt door ons ten sterkste afgeraden. Nieuwsgroepen maken de drempel erg laag, doordat je met 1 klik een heel archief kan downloaden, maar bedenk jezelf twee keer alvorens je iets download wat mogelijk beschermd is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *