Internet delen, Find My Phone en meer met iPhone OS 3.0

Meer dan 40.000.000 apparaten zijn er mee uitgerust, het mobiele besturingssysteem van Apple, iPhone OS. Een nieuwe versie biedt nieuwe functies, mogelijkheden en verbeteringen. Met versie 3.0 krijgen ontwikkelaars veel extra functies om ervaringen van applicaties en games te verbeteren en leuker te maken.

Internet delen

Veel functies hadden wij al besproken  in “Apple introduceert iPhone OS 3.0 aan publiek. Ook zijn er een aantal nieuwe functies te melden in het nieuwe systeem, waaronder het delen van de internet verbinding op de iPhone met een Mac of PC. 22 landen zullen het ondersteunen tijdens de start, waaronder T-Mobile.

Safari Mobile

Safari in iPhone OS 3.0 wordt ook verbeterd, met ondersteuning voor HTTP streaming mogelijkheden voor Video en Audio, HTML 5 ondersteuning voor nieuwe functies voor ontwikkelaars, en verbeteringen in het verwerken van Javascript. Ook kan Safari nu de contactpersonen lijst gebruiken voor het auto aanvullen van contact gegeven bij internet formulieren.

Find My Phone

Nieuw is de optie “Find My Phone” waarbij gebruikers die hun telefoon verliezen makkelijk hun telefoon kunnen terug vinden. Find My Phone is een dienst voor MobileMe gebruikers, waarbij gebruikers via een map kunnen zien waar de telefoon zich bevindt, of je kan deze map laten zien aan familie en vrienden. Ook kunnen er berichten gestuurd worden naar de telefoon als hij verloren is, en kan er een geluid worden afgespeeld.

Ook kan via deze dienst alle data op de iPhone vernietigd worden met een druk op de knop, zodat privacy niet geschonden kan worden als hij gestolen is door iemand die er kwaadaardige dingen mee zou willen doen.

Push notifications
iPhone OS 3.0 biedt, eindelijk, ondersteuning voor Push Notifications. Hiermee kunnen programma’s ook als ze niet actief zijn notificaties ontvangen en weergeven. Dit kan dus goed gebruikt worden voor Instant Messaging programma’s. Programma’s op de achtergrond draaien wil Apple nog niet aan beginnen, dit zou de batterij dusdanig leeg trekken (tot 80% sneller) dat dit onpraktisch is. Met push notifications wordt zoiets echter wel nagebootst, en trekt de batterij een stuk langzamer leeg (23%). Voordeel is hierbij dat de verbinding niet constant open hoeft te staan, zodra er een update is wordt dit “gepusht”.

Apple heeft hard gewerkt om bij alle 80 landen dit zo goed mogelijk te implementeren, het hangt namelijk nogal wat gewicht aan het data netwerk van de provider. En elke provider werkt weer anders. Apple heeft dit allemaal kort gesloten.

Copy en Paste
Een van de meest gevraagde functies… knippen en plakken op de iPhone.  Door het selecteren van tekst komt er een popup voor verschillende acties om met de tekst uit te voeren, zoals knippen en plakken. Met de vinger kan de selectie groter of kleiner gemaakt worden. Het werkt tussen de applicaties door, dus tekst knippen in de ene applicatie en plakken in een ander is gewoon mogelijk. Ook ondersteuning voor webpagina’s. Met het schudden kan het ongedaan gemaakt worden.

Uitgebreidere Mail ondersteuning & Landscape

Ook kunnen er nu makkelijker meerdere foto’s per mail worden verzonden. Gebruikers kunnen de foto’s selecteren die ze willen e-mailen en vervolgens worden deze toegevoegd als bijlage aan een e-mail. Ook kan er nu in landscape mode getypt worden. Ook Notes krijgt landscape ondersteuning. Waardoor er met een breder toetsenbord getypt worden.

Ook kan er nu gezocht worden in berichten in Mail, wat voorheen nog niet kon.

Beschikbaarheid en prijs

De derde versie van het iPhone besturingssyteem is gratis voor iPhone gebruikers, en kost 9.95 dollar voor iPod Touch gebruikers. Beschikbaar vanaf 17 juni, dus nog een paar dagjes wachten.

Find My iPhone, de moeite waard?

Nieuw in iPhone OS 3.0 is de optie “Find My Phone” waarbij gebruikers die hun telefoon verliezen makkelijk hun telefoon kunnen terug vinden. Find My Phone is een dienst voor MobileMe gebruikers, waarbij gebruikers via een map kunnen zien waar de telefoon zich bevindt. Ook kunnen er berichten gestuurd worden naar de telefoon als je hem kwijt bent, of als hij gestolen is.

Via deze dienst kan ook alle data op de iPhone vernietigd worden met een druk op de knop, zodat persoonlijke gegevens niet misbruikt kan worden als hij gestolen is door iemand die er kwaadaardige bedoelingen mee heeft. Vandaag heb ik de mogelijkheid gehad om te testen, en is het de moeite waard?
Na het instellen gelijk na de MobileMe pagina gegaan. Helaas bleef daar voor langere tijd staan dat mijn iPhone offline was, en de locatie onbekend. Geen van beide was waar, want een internet verbinding was present, en GPS stond ook netjes ingeschakeld. Google Maps kom immers moeiteloos mijn positie bepalen. Daarna maar even mijn iPhone opnieuw opgestart, en dat deed de truuk.

Helaas klopte de locatie toen nog niet, en zat Find My iPhone er zo’n 400 meter vanaf. Wel jammer als je bij de verkeerde mensen voor de deur staat. Ik realiseerde mij toen ook dat het onbegonnen zaak zou zijn als Find My iPhone zou aangeven dat je telefoon zich bevond in een flat gebouw.

GPS Locatie & Internet

De dienst maakt gebruik van de GPS chip in de iPhone 3G en 3GS en een internet verbinding om de laatste positie door te geven. Helaas zijn beide verbindingen moordend voor de batterijduur van je iPhone. Hoewel het iPhone OS 3.0 wel een verbetering brengt ten opzichte van de accutijd, is het toch niet iets wat je constant aan wilt hebben staat.

En daarmee valt de dienst eigenlijk al af. Je weet immers nooit wanneer je iPhone gestolen gaat worden, of wanneer je hem kwijt zal raken. Je moet dus sowieso GPS en een internet verbinding altijd open hebben staat. Het internet aan laten staat doe je in ieder geval niet in het buitenland, want dat kost je handen vol geld. Dus Find My iPhone wordt daardoor al beperkt tot je eigen land.

Bericht versturen
De Find My iPhone pagina biedt ook de mogelijkheid om een bericht te sturen naar je iPhone. Daarbij kan je ook minutenlang een geluid laten afspelen. Handig als je hem bijvoorbeeld in huis kwijt bent, dan kan je gewoon op het geluid af lopen.  Edge/3G of WiFi moet wel beschikbaar zijn, en de iPhone moet daar mee verbonden zijn. Je ontvangt per mail een bevestiging als hij is weergegeven op de iPhone.

Remote Wipe

Wat nog steeds wel handig blijft, is Remote Wipe. Dus functie geeft de gebruiker de mogelijkheid om zijn iPhone volledig te wissen op afstand. Ongeacht of de GPS chip aanstaat, of überhaupt de locatie bekend is. Nadeel is natuurlijk dat na de Wipe de locatie niet meer opgezocht kan worden. Ook kunnen er geen berichten meer verstuurd worden naar de iPhone. Edge/3G of WiFi moet wel beschikbaar zijn, en de iPhone moet daar mee verbonden zijn. Nadat de iPhone het signaal heeft ontvangen is alles binnen enkele seconden weg.

De moeite waard?

In mijn ogen niet. Maar voor mensen die al een MobileMe account hebben is het slechts een uitbreiding van de dienst. Het is geen functie waar je speciaal de MobileMe dienst voor afneemt. Doordat er veel functies tegelijk aan moeten staan en moeten samenwerken kan ik mij indenken dat het een functie is die, zodra de nieuwigheid er af is, gewoon weer uitgezet wordt.

Hands On: iPhone 3GS video review

Vandaag hebben we de iPhone 3GS ontvangen. Dankzij onze adverteerder MacCity.nl hebben wij de mogelijkheid om nog voor dat T-Mobile de iPhone in Nederland introduceert de iPhone 3GS naast de iPhone 3G te leggen. We hebben een aantal dingen uitgeprobeerd die aangevraagd werden via twitter, en een paar kleine tests van onszelf uitgevoerd.

De iPhone 3GS is simlock vrij te koop bij MacCity.nl, maar houdt wel rekening met een wat langere levertijd, er is namelijk veel vraag naar. Op dit moment worden reserveringen voor gelaten. Prijzen voor de 16GB iPhone 3GS zijn op dit moment €869,00 en €1.069,00 voor de 32GB, maar kunnen variëren door veranderingen in het aanbod.

Veelgestelde vragen:

  1. Past de iPhone 3GS in de dock van de 3G? Ja, geen probleem.
  2. Is de iPhone van dezelfde materialen? Ja, voor zover wij zien wel.
  3. Zit er voice control is OS 3.0 bij de 3G? Nee, alleen bij de iPhone 3GS.
  4. Kan ik een toestel met simlock gebruiken, als ik een T-Mobile simkaart heb? Ja.
  5. Is het i-abonnement van T-Mobile te upgraden naar Web ‘n Walk Plus? Volgens T-Mobile niet.