Tip: Quicktime X verborgen instellingen

Quicktime X, één van de parade paardjes van Apple mist iets redelijk essentieels voor de ervaren gebruiker van Quicktime, het is namelijk onmogelijk om de instellingen van het programma tevoorschijn te toveren. Een aantal veelgebruikte opties, zoals het automatisch afspelen van bestanden, is hierdoor niet makkelijk in te stellen. Ontwikkelaar Megabytecomp heeft een mooie applicatie, Quicktime X Preference Pane 1.0, uitgebracht waarmee men die instellingen wel kan instellen. De applicatie zal een voorkeuren paneel installeren waar verschillende instellingen in gewijzigd kunnen worden.

Boordcomputer uitlezen met je iPhone

Griffin komt met een nieuw apparaatje waarmee je de gegevens van de boordcomputer van je auto kunt uitlezen met je iPhone. Het apparaat heet de CarTrip en sluit je aan op de ODB-II aansluiting van je auto. De CarTrip stuurt deze gegevens vervolgens via BlueTooth naar je iPhone.

Op je iPhone kun je via de gratis app CleanDrive de gegevens van je boordcomputer bekijken. Zo kun je onder andere het verbruik en de snelheid tijdens de rit meten en later terug kijken.

De CarTrip komt later dit jaar uit en heeft een adviesprijs van $90.

iPhones van T-Mobile gratis te unlocken

De iPhones van T-Mobile zijn vanaf nu gratis te unlocken. Ook als je minder dan een jaar je contract hebt, is het mogelijk om je iPhone te unlocken zonder te jailbreaken. Ook levert T-Mobile sinds 12 januari nieuwe iPhones zonder simlock.

Dat het unlocken een stuk eenvoudiger is geworden werd dit weekend ontdekt op iPhoneclub en is vandaag door T-Mobile bevestigd. Omdat de iPhone inmiddels ook via Vodefone en KPN te verkrijgen is, is het volgens T-Mobile niet meer nodig om de telefoons te voorzien van een simlock.

Om de simlock te verwijderen volg je de volgende stappen:

 1. Zet de iPhone volledig uit.
 2. Plaats een simkaart van een andere provider (KPN, Vodafone, Telfort) in je toestel en zet de iPhone aan.
 3. Na het opstarten, kies ‘Ontgrendelen’. Indien gevraagd, voer de pincode in van de desbetreffende simkaart.
 4. Verbind nu de iPhone voor een halfuur met je computer, met iTunes opgestart. Gedurende dit halfuur kun je de iPhone niet gebruiken, laat dus geen synchronisatie of updates uitvoeren. iTunes moet verbonden zijn met internet.
 5. Koppel na een halfuur de iPhone los van de computer en sluit deze opnieuw aan, met iTunes nog steeds ingeschakeld.
 6. iTunes zal aangeven dat er een update van de nieuwe provider (carrier) is gevonden en vraagt of deze geïnstalleerd moet worden. Kies ‘Ja’.
 7. Er verschijnt nu een melding ‘Gefeliciteerd, uw toestel is simlockvrij’. Als je een pincode had ingesteld, moet je die nu invoeren. Linksboven op het iPhone-scherm verschijnt de naam van je nieuwe provider. Is dit niet het geval, dan moet je de iPhone nog een keer loskoppelen en aansluiten.

iPhone ringtones maken met iTunes 8

Ringtones maken voor de iPhone was nog nooit zo makkelijk. Via CNet stuitte we op een filmpje die alles stap voor stap uitlegt. De tip maakt geen gebruik van software zoals Garageband maar alleen van iTunes 8. Deze tip werkt daarom dus ook gewoon voor windows gebruikers die graag een leuke deuntje op hun iPhone willen.

Stappenplan

 1. Stel in iTunes in dat het importeren van muziek via AAC moet gebeuren. Deze instelling staat in het voorkeuren scherm van iTunes onder het tabblad “importeren”.
 2. Stel het besturingssysteem zo in dat het de extensies van de bestanden weergeeft. Op OSX kan dit bij Finder > Voorkeuren en dan bij geavanceerd. Op windows gaat dit via het Configuratiescherm en dan Map opties (tabblad weergave).
 3. Zoek in iTunes het nummer dat je wilt gebruiken voor je ringtone, en noteer vervolgens waar je de ringtone wilt laten starten en wilt laten stoppen (geadviseerd wordt de ringtone maximaal 40 seconden te maken, anders is er kans dat hij niet goed gekopieerd wordt naar de iPhone).
 4. Ga naar de opties van het nummer (rechtermuisknop -> info, of gebruik de sneltoets cmd+i of ctrl+i onder windows). Stel bij “opties” de start en eindtijd van gewenste ringtone in en druk op “ok”.
 5. Klik nu wederom met de rechtermuisknop op het nummer en selecteerd “Maak versie voor AAC aan”. iTunes kopieert de selectie van de begin en eindtijd naar een nieuw nummer. Zodra iTunes klaar is kan je de begin en eindtijd bij de opties weer verwijderen.
 6. Sleep de gemaakte kopie naar je bureaublad en verander de extensie naar “.m4r” en klik op OK als er om een bevestiging gevraagd wordt.
 7. Sleep het liedje terug naar de linker kolom van iTunes, iTunes zal het herkennen als een beltoon en je kan hem nu synchroniseren met je iPhone.

Nieuwsgroepen op de Mac

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van nieuwsgroepen, om naast bijvoorbeeld bittorent bestanden uit te wisselen. Wikipedia over nieuwsgroepen: “Een nieuwsgroep is een communicatiekanaal op Usenet. Het is vergelijkbaar met de discussiefora zoals die op veel websites te vinden zijn, maar de nieuwsgroepen vormen geen rechtstreeks onderdeel van het wereldwijde web waar men met een webbrowser naartoe kan surfen. Nieuwsgroepen worden ook wel discussiegroepen genoemd.”

Op nieuwsgroepen kan men ook bestanden plaatsen, en deze bestanden kunnen met bepaalde software gedownload worden. Films, muziek en ander materiaal kan zo razendsnel gedownload worden van deze “nieuwsservers”. Echter blijven de bestanden niet voor eeuwig op deze servers staan. Er zijn verschillende betaalde diensten die garanderen dat de bestanden meer dan 100 dagen op de server blijven staan, zodat je zeker weet dat je bepaalde bestanden correct binnen krijgt, en niet voor de helft.

Een aantal van deze betaalde nieuwsgroep leveranciers zijn TweakNews en Eweka. Je betaald hiervoor per maand een klein bedrag voor onbeperkt toegang, met een maximale snelheid (meestal ~20Mbit.). Je krijgt hiervoor inlog gegevens toegestuurd, en een server adres waarmee je met je download programma kunt verbinden.

Zoeken naar bestanden

Mensen kunnen een verzamelbestand aanmaken, een zogenaamde NZB. In dit bestand staan de referenties naar welke nieuwsgroep en welk bericht bepaalde bestanden zich bevinden. Meestal is een groot bestand, zoals een film, opgesplitst in meerdere bestanden. Met een NZB van het bestand vind je in één keer alle benodigde bestanden.

Er zijn vele websites die een zoekmachine aanbieden om in nieuwsgroepen te zoeken, en van collecties een NZB te maken. Dit maakt het zoeken naar een bepaald bestand erg makkelijk, en het voordeel van een NZB is dat je deze in zijn geheel kan importeren in een nieuwsgroep download programma, dan is het slechts wachten tot je bestand binnen is. Een aantal bekende zijn Binsearch en Yabsearch.

Een andere manier is gebruik maken van een Nederlandse FTD community. Hiervoor kan je een programma downloaden voor de Mac, genaamd “OpenFTD“.  Eenmaal gedownload en geïnstalleerd start je het op, en maak je een account aan als je deze nog niet hebt. Vervolgens kan je zoeken tussen een scala aan categorieën en bestanden. Eenmaal een leuke post gevonden? Rechtsboven staat een NZB icoontje, waardoor je zo naar je favoriete zoekmachine gestuurd wordt, en een NZB kan downloaden.

Downloaden via NZB

Het downloaden van NZB is uitbesteed aan bepaalde software, er zijn een hele hoop gratis en betaalde programma’s. Zelf heb ik het betaalde pakket Unison. Dit is een erg fijn, overzichtelijk en stabiel programma. Het programma kost 25 dollar, ongeveer 17 euro. Er zijn ook een aantal gratis programma’s voor de Mac, zie hier voor een lijst met ook eventuele gratis versies.

Eenmaal een programma geïnstalleerd? Stel het pakket in met de gegevens van jouw nieuwsgroep leverancier. Je zult over het algemeen sowieso een nieuws server, gebruikersnaam en wachtwoord in moeten voeren. Als je dat gedaan hebt zoek je een leuke NZB op en importeer deze in het programma. Vervolgens zal hij gaan downloaden als alles goed is ingesteld.

PAR2 en uitpakken

Het eerste wat je wellicht opvalt als het programma klaar is met downloaden, is dat de meeste NZB bestanden ook een aantal PAR2 bestanden download. Deze bestanden zijn “extra” bestanden, die het mogelijk maken om beschadigde bestanden te repareren, dit komt namelijk nogal redelijk vaak voor. Deze PAR2 bestanden kun je openen met MacParDeluxe. Als je dit pakket hebt geinstalleerd dubbelklik je op één van de PAR2 bestanden en vervolgens zal het pakket al je bestanden controleren.

Dit programma werkt het best samen met UnRarX. Dit pakket heb je nodig om zogenaamde .rar archieven uit te kunnen pakken. Als MacParDeluxe zijn ding heeft gedaan zal uit automatisch je bestanden uitpakken en overbodige bestanden in de prullenbak gooien. Vervolgens is je bestand binnen en kan je het gebruiken.

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal is verboden, en wordt door ons ten sterkste afgeraden. Nieuwsgroepen maken de drempel erg laag, doordat je met 1 klik een heel archief kan downloaden, maar bedenk jezelf twee keer alvorens je iets download wat mogelijk beschermd is.